Hoe word geld gemaakt?
Bankbiljetten
Er is 1 bank die papiergeld kan en mag maken in Nederland. Dat is de drukkerij van Johan Enschede. Dat geld dat ze maken gaat naar de Nederlandse bank. Want die drukkerij is eigenlijk onderdeel van de Nederlandse bank.
De Nederlandse bank staat in Haarlem.
Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro. Maar op veel plaatsen worden 100 euro bankbiljetten al niet meer geaccepteerd.
Bankbiljetten worden van speciaal papier gemaakt dat niet zo snel scheurt.
Hierop worden de kenmerken van de bankbiljetten op gemaakt.
Daarna worden beide kanten bedrukt met vloeibare inkt en nummers.
Ieder biljet heeft zijn eigen serienummer, dat is een combinatie van cijfers en letters. Aan de eerste letter kun je zien waar dat biljet gemaakt is. Alle biljetten met een serienummer die beginnen met een P komen uit Nederland.
Als alle vellen zijn goed gesneden, worden ze gecheckt of er niet een foutje is gemaakt. En dan is het klaar om naar een pinautomaat te gaan.
Want de bank waar jij bijvoorbeeld gaat pinnen kunnen dat geld bestellen om in hun pinautomaat te stoppen.
Maar misschien denk je dan dat er maar geld blijft komen en dat we overspoelt worden door papiergeld, maar dat is niet waar.
Het geld dat de banken terug krijgen van bijvoorbeeld mensen die hun geld op hun spaarrekening willen zetten brengen die banken weer terug naar de Nederlandse bank die bekijken of het geld echt of nog bruikbaar is.
In 1 jaar maakt de Nederlandse bank wel 350 miljoen bankbiljetten!
Maar mensen proberen ook wel eens valse bankbiljetten te maken want dan krijgen ze als het ware iets gratis.
Maar hoe kun je nou herkennen als het vals is of niet?

Tip 1
Het watermerk, kan je niet zien, maar als je er een papiertje over heen legt en met een zacht potlood er over heen wrijft zie je het watermerk op je papiertje. Zie je dat niet dan is het vals.
Tip 2
Bij een briefje van 5, 10 of 20 zit aan de zijkant een zilver glimmende streep.
Als je dan het papiertje omdraait en er een goeie lamp opzet zie je allemaal eurotekens en zie je ook het bedrag dat het briefje waard is.
Tip 3
Als je je bankbiljet onder een UV lamp houd zie je iets heel vreemds.
Want er zit namelijk op je biljet verschillende inkt en die gloeien dan op, gebeurt dat niet dan is het vals.
Als je wisselgeld terug krijgt en je neemt het aan en je komt er thuis achter dat het vals is, dan heb je pech want ze ruilen het niet! Dus let goed op!

Muntgeld
Om muntgeld te maken begin je eerst met een plaatje op de computer. In de laserkamer hebben ze een stukje metaal, die leggen ze onder de laser. Door de laser met precisie aan en uit te zetten ontstaat het tekeningetje dat je op de computer heb gemaakt, dat gebeurt laagje voor laagje. En dan heb je die als het ware een stempel met het tekeningetje van de computer.
Ik neem even als voorbeeld de euro, de euro heeft als middenstuk een zilver oppervlak en de ring is goud dat is met het 2 euro muntstuk precies andersom.
Als we weer even die 1 euro nemen. Dan zijn de oppervlak en de gouden ring nu nog los, dus het zilveren oppervlak staat nog niet vast met het gouden ringetje. Maar ze passen precies in elkaar want pas in de muntpers wordt het een stevige munt.
Zo'n muntpers kan ongeveer 40.000 munten in 1 uur drukken.
Zowel boven in als onderin zit die stempel die je in de computer maakte. Die zilveren oppervlak en die gouden ring worden in een muntring geplaatst zo blijven ze op hun plek liggen.
Vervolgens wordt er met een kracht van 200.000 kilo de stempel in het nog los muntstuk gedrukt. Maar ook door al die kracht zit de oppervlak nu stevig aan die ring.
En dan heb je een euromunt.
Bij bijvoorbeeld 50 cent heb je niet zo'n ring dan gebruik je alleen het oppervlak.

Maak jouw eigen website met JouwWeb